A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тальнівська міська територіальна громада
Тальнівська міська територіальна громада

Всю Душу За Волю України

Дата: 19.04.2018 16:34
Кількість переглядів: 470

        Черкащина з давніх часів відігравала важливу роль у державотворчих процесах України. Особливе місце в історії краю посідають події Української революції 1917–1921 рр., життя і діяльність наших видатних земляків.

 

        Вперше найповніше  про боротьбу за самостійну  Україну на історичній  Уманщині, Тальнівщині, Звенигородщині, про повстанців й отаманів,   про рухи й настрої людей того часу на конкретних фактичних даних  оповідається у  книзі  Вадима Мицика та Володимира  Мовчана  «Полковник Петро Дерещук: «Всю  Душу  За  Волю  України»: оповідь про боротьбу за самостійну Україну на терені  історичної  Уманщини у 1920 роках, про отаманів, повстанців  та настрої людей .

        19 квітня 2018 року  в Тальнівській  центральній бібліотеці відбулася  презентація   цієї книги.

         Презентував  її  один  із авторів  видання Вадим  Мицик, етнолог, археолог, краєзнавець,  журналіст, музеєзнавець, заслужений працівник культури України, доктор філософії в галузі культурології. Лауреат премії імені Михайла Максимовича (краєзнавство) та Вікентія Хвойки (археологія). Вадим Федорович  розповів  про  пошукову роботу  про  життя  і  діяльність П.К. Дерещука, уродженця  села Вишнополя,  яка вилилась більш як в двадцятирічну працю, про джерела та архівні матеріали, що  стали в нагоді. 

          Думками про нову книгу з історії нашого краю  поділились  краєзнавець, редактор Черкаської обласної громадсько-політичної газети «Новий Дзвін» Олег Шатайло,  директор Державного заповідника «Трипільська культура» Владислав    Чабанюк,  в. о. директора  Тальнівського музею історії  Світлана Проценко, учасник АТО Андрій  Цибулько,  заслужений працівник культури України, керівник літературно-мистецького  об’єднання  «Передзвони» РБК Микола Вовк, голова райкому профспілки працівників освіти Людмила Нестругіна. Присутні мали нагоду познайомитись з матеріалами  про П.К. Дерещука та графічними роботами художника з м. Ватутіного Василя Гелетка.

          Книга «Всю Душу за волю України» є підтвердженням того, що не стерто  з пам’яті  народу  імена борців за незалежність України. Серед них  ім’я  нашого земляка полковника  Петра  Дерещука. До людей з роками історична правда  повертається.  Вона потрібна народові, особливо для гартування  молодого покоління  патріотів.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора