A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тальнівська міська територіальна громада
Тальнівська міська територіальна громада

У Тальнівському НВК стартував Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика

Дата: 13.11.2018 09:44
Кількість переглядів: 636

9 листопада – День української писемності та мови. У 1997 році Президент України, на підтримку ініціативи громадських організацій, з метою підвищення ролі української мови в консолідації українського суспільства видав наказ «Про День української писемності та мови».
В цьому році у Тальнівському НВК стартував Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика. Традиційно у Шевченковій світлиці юні знавці української мови виконали завдання конкурсу. Організатором шкільного етапу є заслужений учитель України, учитель української мови та літератури Любов Нерубайська.
Напередодні на урочистій лінійці директор школи Володимир Нерубайський розповів про відомого канадського мецената українського походження Петра Яцика, який зробив великий вклад у фінансування на підтримку української мови та літератури. Сума пожертв мецената на українські інституції перевищує 16 мільйонів доларів. Він першим виступив з пропозицією проведення в Україні мовного конкурсу серед молоді. Цю ідею підтримала Ліга меценатів, що об’єднує представників багатьох країн світу. Вагомий внесок у фінансування конкурсу зробив сам Петро Яцик. Перший Міжнародний конкурс було проведено у 2000 році. У 2003 році конкурс проходив уже без участі його ініціатора та мецената – Петро Яцик пішов з життя. За рішенням Ліги українських меценатів конкурсу було присвоєно ім’я Петра Яцика.
Учні нашої школи є активними учасниками цього конкурсу Юлія Бондаренко, Віта Панова, Вікторія Солодько були переможцями обласного та учасниками всеукраїнського етапів конкурсу. А в 2005 році учениця нашої школи Оксана Михайлова посіла І місце в ІV етапі Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика.
9 листопада учні НВК приєдналися до написання радіодиктанту національної єдності.
До Дня української писемності та мови були проведені тематичні екскурсії у Світлицю рідного слова, де учням учитель української мови та літератури Ніна Романченко представила матеріали про етапи зародження писемності в Україні та розвиток і становлення української мови.
Наша мова пройшла нелегкий шлях становлення, тож любіть, бережіть, вивчайте рідну мову!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора