A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тальнівська міська територіальна громада
Тальнівська міська територіальна громада

Негативне ставлення до літніх людей скорочує їхні життя - ВООЗ

Дата: 24.02.2021 14:59
Кількість переглядів: 250

 

Дослідження, проведене Всесвітньою організацією охорони здоровя, показало, що негативне ставлення до людей похилого віку може погано вплинути на їх фізичне і психічне благополуччя, а також скоротити тривалість життя. ВООЗ закликає до глобальних дій щодо боротьби з ейджизмом, який є шкідливим для літніх людей і суспільства в цілому.

Всесвітня організація охорони здоровя опитала більш ніж 83 тисячі осіб в 57 країнах. За результатами опитувань, 60% респондентів мають мало поваги до літніх людей, вищий рівень негативного ставлення у багатших країнах.

Аналіз підтверджує, що ейджизм є дуже поширеним явищем. Директор ВООЗ з проблем старіння і життєвого циклу Джон Бірд стверджує, що навіть літні люди вірять у негативні стереотипи, за якими старість обмежує їхні можливості і вони є тягарем для суспільства.

«Існує дуже гарний доказ того, що люди, які самі мають негативні переконання, коли вони старіють, – це має багато наслідків, навіть скорочує їхнє життя. Одне з досліджень показало, що люди з негативним ставленням жили на сім з половиною років менше, ніж люди з позитивним ставленням.

Дискримінація осіб похилого віку призводить до їх соціальної ізоляції та має серйозні наслідки для їх фізичного і психічного здоров’я» - зазначає Бірд. Дуже поширеним неправильним уявленням про старіння населення є те, що люди похилого віку нібито є тягарем і виснажують суспільство.

Бірд говорить, що немає такого поняття, як старий. На його думку, люди похилого віку повинні бути оцінені на основі їхніх здібностей, а не на основі жорстких стереотипів, які довільно класифікують і оцінюють значення людей на основі хронологічного віку.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора