A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тальнівська міська територіальна громада
Тальнівська міська територіальна громада

Законодавчі зміни: які зміни відбулися у законодавстві сфери зайнятості під час дії воєнного стану

Дата: 12.05.2022 09:10
Кількість переглядів: 99

06 травня 2022 року Президентом України підписано Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування сфер зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття під час дії воєнного стану».

07 травня 2022 року набрав чинності Закон України від 21.04.2022 № 2220-IX “Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування сфер зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття під час дії воєнного стану” (далі – Закон від 21.04.2022, надрукований у газеті “Голос України” № 98 06.05.2022, набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування).

Слід зазначити, що окремі норми Закону від 21.04.2022 діють безпосередньо з 07.05.2022, а для реалізації інших норм потрібно прийняття Кабінетом Міністрів України та Міністерством економіки України відповідних підзаконних актів.

 Щодо набуття статусу безробітного

Статус безробітного надається громадянам з першого дня реєстрації за їх особистою заявою без вимог до наявності підходящої роботи. 

Щодо внутрішньо переміщених осіб

На час дії воєнного стану внутрішньо переміщеним особам надаватиметься статус безробітного без застосування звичайних вимог. Крім цього,  зможуть зареєструватися  внутрішньо переміщені особи, які не розірвали трудові відносини. Припинити трудовий договір  вони можуть в односторонньому порядку, подавши до центру зайнятості заяву на ім'я роботодавця. Зі свого боку центр зайнятості має повідомити про це роботодавця, Пенсійний фонд та територіальний орган Державної податкової служби (будь-яким засобом комунікації). Зауважимо, що датою звільнення вважатиметься наступний день після подання такої заяви. 

 Щодо допомоги по безробіттю

Нарахування виплат допомоги по безробіттю може здійснюватися без особистого відвідування клієнтом центру зайнятості, якщо він не рідше ніж раз на 30 календарних днів підтверджуватиме намір перебувати в статусі (будь-якими засобами комунікації, зокрема електронними). 

Максимальний розмір допомоги по безробіттю не може перевищувати розміру 1,5 мінімальної заробітної плати, встановленого законом на 1 січня календарного року, тобто - 9750  гривень.

Виплата допомоги припиняється в разі, якщо безробітний понад 30 днів перебуває за кордоном. 

Розмір допомоги для  внутрішньо переміщених осіб встановлюється на підставі відомостей, наявних в державних реєстрах,  а також податкової звітності за останній звітний період -  IV квартал 2021 року або річної звітності за 2021 рік.

До отримання таких відомостей допомога по безробіттю призначається у мінімальному розмірі, встановленому законодавством на випадок безробіття, а загальна тривалість виплати такої допомоги не може перевищувати 180 календарних днів. Після надходження необхідних відомостей – розмір та тривалість виплати допомоги по безробіттю переглядається відповідно до законодавства.

Підходяща робота для безробітного та особи, яка шукає роботу

На час дії воєнного стану підходящою роботою для безробітного та особи, яка шукає роботу, вважається робота, яка:

  • яка відповідає його освіті, професії, кваліфікації, а також набутому досвіду роботи, розмір заробітної плати не нижче розміру з/п за останнім місцем роботи – протягом 30 календарних днів з дня надання статусу зареєстрованого безробітного;

  • не потребує кваліфікації (спеціальності), професійної підготовки, розмір заробітної плати не нижче розміру мінімальної з/п – для осіб, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 30 календарних днів, та для осіб, які не мають професії і вперше шукають роботу;

Щодо дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства

Відтепер роботодавець може подати заяву на отримання чи продовження дії дозволу на застосування праці іноземців чи осіб без громадянства будь-яким засобом комунікації.  Видача та продовження дозволів для громадян рф, Білорусі (за необхідності - інших держав) здійснюється за погодженням з регіональними органами Служби безпеки України. 

Окремо в Законі прописано особливості отримання допомоги по частковому безробіттю на період воєнного часу та започаткування власної справи за сприяння служби зайнятості.         

 

За додатковою інформацією звертайтесь до Тальнівської районної філії Черкаського обласного центру зайнятості за тел.: (04731)3-04-79, 3-04-80.  

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора