A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тальнівська міська територіальна громада
Тальнівська міська територіальна громада

Державна програма надання грантів на створення або розвиток власного бізнесу

Дата: 29.08.2022 12:40
Кількість переглядів: 100

 

          З 1 липня в Україні стартувала економічна стратегія уряду «єРобота» і на порталі «Дія» можна подати заявку на отримання гранту на власний бізнес.

        Розмір мікрогранту, який надається одному отримувачу, визначається відповідно до його запиту, але не менше 50 000 гривень.  У разі створення нових робочих місць - до 150 тис грн. за умови створення 1 робочого місця на весь період надання гранту або до 250 тис грн. за умови створення 2 робочих місць.
          Термін використання гранту 3 роки. Повернення відбувається шляхом сплати податків та зборів, передусім за працевлаштованих осіб. В іншому випадку заявник повинен повернути різницю або всю суму разом.

Мікрогрант може надаватися на: придбання обладнання, закупівлю сировини та матеріалів, орендну плату за нежитлове приміщення, лізинг обладнання.

         Для участі в програмі необхідно подати бізнес-план за типовою формою та заявку через Портал «Дія». Після цього інформацію розглядає уповноважений банк (Ощадбанк). Експерти банку оцінюють кредитну історію та реєстраційні документи підприємця. Далі учасники проходять перевірку Державною службою зайнятості, а також співбесіду у регіональному центрі зайнятості.

         Державний центр зайнятості на підставі оцінки банку, а також оцінки співбесіди, ухвалює рішення про надання мікрогрантів тим, хто набрав найбільшу сукупну кількість балів.

  Після перевірки на відповідність вимогам та погодження проєкту грантові кошти будуть переказані на окремий рахунок заявника в Ощадбанку.

         З початку дії програми 25 учасників програми з Черкащини вже отримали схвальні рішення та готують пакет документів спільно з банком-партнером. Майже 2 млн грн. піде на реалізацію їх підприємницьких ідей. Переможці грантів зобов'язалися створити понад 70 нових робочих місць. Серед отримувачів переважають жінки, більшість -  мають досвід ведення бізнесу. Дехто планує відкрити пекарню та фітнес – центр, інші – використають гранти для надання послуг з:мобільного харчування, перукарського обслуговування, тощо. Такий результат розгляду заяв І, ІІ  та ІІІ хвилі державної програми "ЄРобота".                      

      Про це повідомив директор Черкаського обласного центру зайнятості Григорій Дендемарченко.

«Мікрогранти отримають, як підприємці – початківці, так і люди, що вже мають досвід у підприємництві. Завдяки цим коштам вони можуть почати власну справу або її розширити. Це дозволить створити додаткові робочі місця та стимулювати економіку регіону» - зазначив керівник установи.

   «Щодо нашої Тальнівської громади, можу сказати, що заявку на отримання мікрогранту та свої бізнес-ідеї подавали двоє жителів Тальнівщини, проте рішення щодо надання мікрогранту не було позитивним. Маємо надію, що кількість охочих створити власний бізнес або розширити існуючий на території нашої громади збільшиться, і звичайно, що цей бізнес буде працювати на розвиток та підтримку економіки Тальнівщини», - зазначила директор Тальнівської районної філії Черкаського обласного центру зайнятості Світлана Савченко.        

       Відповіді на запитання щодо умов програми та оформлення заявки на отримання мікрогранту можна отримати в телеграм-каналі Черкаської обласної служби зайнятості: https://t.me/Pidtrimka_klientiv або за телефонами «гарячої лінії»: +38 (093) 1617861; +38 (068) 2212174; (0472) 63-98-04; Тальнівська районна філія: (04731) 3-04-80, 3-04-79.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора