A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тальнівська міська територіальна громада
Тальнівська міська територіальна громада

Адміністрація КП "ВОДОКАНАЛ" повідомляє. Щодо повірки лічильників води

Дата: 24.10.2022 11:14
Кількість переглядів: 81

Фото без описуШАНОВНІ СПОЖИВАЧІ!

 

КП "Водоканал"ТМР надає роз’яснення щодо повірки лічильників води.

У відповідності з статтею 41 Закону України "Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення" облік у сфері питного водопстачання здійснюється підприємствами питного водопостачання і споживачами за допомогою технічних засобів, що відповідають вимогам технічних регламентів. На виконання вимог статті 5 Закону України "Про технічні регламенти та оцінку відповідності", постановою КМУ за № 163 від 24.02.2016 року затверджено Технічний регламент засобів вимірювальної техніки. Так, засоби вимірювальної техніки можуть бути надані на ринку та/або введені в експлуатацію в разі, коли вони відповідають вимогам Технічного регламенту засобів вимірювальної техніки (пункт 7).

У 2014 році набрав чинності Закон України «Про метрологію та метрологічну діяльність».Статтею 3 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» унормовано, що до сфери законодавчо регульованої метрології належать такі види діяльності як торговельно- комерційні операції та розрахунки між покупцем (споживачем) і продавцем (постачальником, виробником, виконавцем), у тому числі під час надання комунальних послуг, послуг постачання та/або споживання матеріальних ресурсів (води). Експлуатація засобів вимірювальної техніки, які застосовуються у сфері законодавчо регульованої метрології, здійснюється з дотриманням правил застосування таких засобів, встановлених у нормативно-правових актах, і вимог їх експлуатації, встановлених в експлуатаційних документах на такі засоби ( ч.2 ст.8 ЗУ «Про метрологію та метрологічну діяльність»). Відповідно до частини першої статті 17 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» законодавчо регульовані засоби вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, підлягають періодичній повірці та повірці після ремонту. Перелік категорій законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що підлягають періодичній повірці, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 04.06.2015 № 374. До Переліку, зокрема, належать: лічильники води (пункт 38). При цьому повинні дотримуватись міжповірочні інтервали законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, затверджені наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 13.10.2016 № 1747, зареєстрованим у Мін`юсті 01.11.2016 за № 1417/29547. Так, відповідно до затверджених міжповірочних інтервалів: для лічильників води (пункт 38) установлено міжповірочний інтервал 4 роки.

Враховуючи умови, в яких перебуває наша країна, 05.04.2022 Кабінетом Міністрів України було прийнято постанову №412 «Деякі питання повірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки в умовах воєнного стану». Враховуючи її норми, якщо термін повірки підійшов до кінця під час війни або впродовж місяця після скасування воєнного стану, попереднє повірочне свідоцтво буде дійсним на 3-місячний строк після закінчення воєнного стану. Тому, КП "Водоканал"ТМР  продовжуватиме брати до розрахунку показники вузлів обліку, термін дії яких закінчився з 24 лютого 2022 року та протягом трьох місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану. Проте наголошуємо, що постанова прямо не забороняє проведення повірок, всі органи з оцінки відповідності засобів вимірювальної техніки та повірочні лабораторії працювали і продовжують працювати під час воєнного стану. За бажанням повірку лічильника можна зробити зараз, щоб уникнути великих черг після скасування воєнного стану та нарахування за нормами водоспоживання у відповідності з кількістю осіб у домогосподарстві.

 

Контактний телефон для довідок: 098 846 25 31, 3 09 30, 3 08 57

З повагою

АДМІНІСТРАЦІЯ                                                                        КП «ВОДОКАНАЛ»ТМР


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора