A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тальнівська міська територіальна громада
Тальнівська міська територіальна громада

Які зміни у законодавстві про зайнятість населення наберуть чинності через три місяці та півроку

Дата: 24.11.2022 18:04
Кількість переглядів: 60

Які зміни у законодавстві про зайнятість населення наберуть чинності через півроку

 

          З 29 жовтня 2022 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці» (далі – Закон про зміни). Проте окремі його положення наберуть чинності через 3 та 6 місяців з дня набрання ним чинності. Деякі норми Закону про зміни під час дії воєнного стану не застосовуються.

          Так, через 6 місяців наберуть чинності зміни до Закону України «Про зайнятість населення» (далі – Закон про зайнятість), зокрема:

          Закон про зайнятість доповнено ст. 26-1 «Сприяння зайнятості зареєстрованих безробітних», яка передбачає правові норми, які регулюють компенсацію роботодавцям фактичних витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за працевлаштування зареєстрованих безробітних, які перебувають у такому статусі понад 6 місяців;

          ст. 29 «Розширення можливостей для підвищення конкурентоспроможності молоді» Закону про зайнятість, яка регулює питання стажування за професією (спеціальністю) здобувачів професійної, фахової передвищої, вищої освіти, викладена у новій редакції.            

         Також, ця стаття передбачає компенсацію роботодавцю 50 % мінімальної заробітної плати за працевлаштування зареєстрованих безробітних:

віком до 25 років, які сумарно мають страховий стаж не більше 12 місяців;

віком до 35 років при працевлаштуванні на перше робоче місце;

звільнених із строкової військової або альтернативної (невійськової) служби при працевлаштуванні на перше робоче місце.

Довідково. Стаття 29 Закону про зайнятість передбачає стажування студентів (учнів) і залишатиметься чинною у цій редакції ще майже півроку.

Наразі реалізується ця стаття Постановою Кабінету Міністрів України від 16 січня 2013 року №20 (зі змінами) затверджені Порядок укладення договору про стажування студентів вищих та учнів професійно-технічних навчальних закладів на підприємствах, в установах та організаціях і Типова форма договору про стажування студентів вищих та учнів професійно-технічних навчальних закладів на підприємствах, в установах та організаціях.

 

Які зміни у законодавстві про зайнятість населення наберуть чинності через 3 місяці.

 

          З 29 жовтня 2022 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці». Окремі його положення наберуть чинності через 3 місяці з дня набрання чинності, зокрема ті, що стосуються Закону України «Про зайнятість населення», зокрема щодо:

      -  обмежень компенсацій роботодавцям щодо працевлаштованих зареєстрованих безробітних. Після набуття чинності змін особа зможе тільки 1 раз на 5 років бути працевлаштованою з наданням компенсації (зміни до статті 20);

      - компенсації єдиного соціального внеску при працевлаштуванні безробітних, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню та перебувають у статусі безробітного понад 1 місяць (ст.. 26 п.1);

      - компенсації 50% фактичних витрат на оплату праці при працевлаштуванні безробітних окремих категорій, які перебувають у статусі безробітного понад 1 місяць (ст.. 26 п.2):

1. учасники бойових дій;

2. особи з інвалідністю, які не досягли пенсійного віку;

3. особи, яким до настання права на пенсію за віком залишилося не більше 5 років.

      - компенсації єдиного соціального внеску при працевлаштуванні суб’єктами малого підприємництва безробітних на нові робочі місця (ст.. 27.п.3).

          Також передбачено, що через 3 місяці набере чинності зміна до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття». Ця зміна стосується фінансування компенсацій суб’єктам господарювання з урахуванням положень Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання».

          Примітка. Ознайомитись з інфографікою інших новацій Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці» можна на веб-сторінці Державного центру зайнятості за посиланням https://cutt.ly/xNTUGLb

        

         Виникають питання сфери зайнятості – звертайтеся до Тальнівської районної філії Черкаського обласного центру зайнятості за тел.: (04731)3-04-79, 3-04-80. 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора