Тальнівська міська територіальна громада
Тальнівська міська територіальна громада

Новини

Дата: від до Скинути

Відбулися змагання серед школярів загальної середньої освіти Тальнівської міської ради з футболу «Шкіряний м’яч»

Відбулися змагання серед школярів загальної середньої освіти Тальнівської міської ради з футболу «Шкіряний м’яч»

Відбулися змагання серед школярів загальної середньої освіти Тальнівської міської ради з футболу «Шкіряний м’яч». Команди 2006 та 2007 року народження вибороли такі місця: І місце – Тальнівська ЗОШ І-ІІ ступенів №3 ІІ місце – Тальнівський НВК ІІІ місце – Тальнівська ЗОШ І-ІІІ ступенів №2.

16:01 14.11.2018

У Тальнівському НВК стартував Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика

У Тальнівському НВК стартував Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика

9 листопада – День української писемності та мови. У 1997 році Президент України, на підтримку ініціативи громадських організацій, з метою підвищення ролі української мови в консолідації українського суспільства видав наказ «Про День української писемності та мови». В цьому році у Тальнівському НВК стартував Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика. Традиційно у Шевченковій світлиці юні знавці української мови виконали завдання конкурсу. Організатором шкільного етапу є заслужений учитель України, учитель української мови та літератури Любов Нерубайська. Напередодні на урочистій лінійці директор школи Володимир Нерубайський розповів про відомого канадського мецената українського походження Петра Яцика, який зробив великий вклад у фінансування на підтримку української мови та літератури. Сума пожертв мецената на українські інституції перевищує 16 мільйонів доларів. Він першим виступив з пропозицією проведення в Україні мовного конкурсу серед молоді. Цю ідею підтримала Ліга меценатів, що об’єднує представників багатьох країн світу. Вагомий внесок у фінансування конкурсу зробив сам Петро Яцик. Перший Міжнародний конкурс було проведено у 2000 році. У 2003 році конкурс проходив уже без участі його ініціатора та мецената – Петро Яцик пішов з життя. За рішенням Ліги українських меценатів конкурсу було присвоєно ім’я Петра Яцика. Учні нашої школи є активними учасниками цього конкурсу Юлія Бондаренко, Віта Панова, Вікторія Солодько були переможцями обласного та учасниками всеукраїнського етапів конкурсу. А в 2005 році учениця нашої школи Оксана Михайлова посіла І місце в ІV етапі Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика. 9 листопада учні НВК приєдналися до написання радіодиктанту національної єдності. До Дня української писемності та мови були проведені тематичні екскурсії у Світлицю рідного слова, де учням учитель української мови та літератури Ніна Романченко представила матеріали про етапи зародження писемності в Україні та розвиток і становлення української мови. Наша мова пройшла нелегкий шлях становлення, тож любіть, бережіть, вивчайте рідну мову!

09:44 13.11.2018

Оновлено дитячий майданчик

Оновлено дитячий майданчик

По вулиці Небесної Сотні Тальнівська міська рада в співпраці з ПП «Шандиба» осучаснили дитячий майданчик, який є популярним місцем сімейного відпочинку мікрорайону. Завдяки фінансуванню було огороджено територію майданчика, відремонтовано гойдалки, встановлено спортивні турніки, відбійники від дороги та енергозберігаючі LED-світильники. ПП «Григориченко Іван» з власної ініціативи подарував фігурки для майданчика. Також не залишилась осторонь і ГО «Тальнівська Районна спілка ветеранів та учасників АТО», яка встановила пісочницю для діток. Сподіваємось, що дітки будуть задоволені оновленою ігровою територією, яка буде однією з улюблених місць для відпочинку дітей та батьків та стане ще одним соціальним простором, який із задоволенням відвідуватимуть.

09:34 13.11.2018

Святкування Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва в Тальнівській громаді

Святкування Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва в Тальнівській громаді

9 листопада відбулися святкові заходи, присвячені Всеукраїнському дню працівників культури та майстрів народного мистецтва. Організатором заходів виступила Тальнівська міська рада, Тальнівська районна державна адміністрація та Тальнівська районна рада. Так, в Тальнівській ЗОШ I-III ст. № 2 відкрито пам'ятну дошку нашому земляку, заслуженому артисту України – Петру Юхимовичу Весклярову. Для всіх нас він більш відомий як дідусь Панас, який кілька десятиліть радував малечу казками на телебаченні. Телепередача «Вечірня казка з дідом Панасом» (пізніше мала назву «На добраніч, діти») отримала народну любов не лише серед малечі, а й дорослих. Незмінними атрибутами програми була сорочка-вишиванка та україномовні казки (їх тексти Вескляров часто писав сам), що нерідко потрапляли «під роздачу» в часи боротьби з націоналізмом.

15:09 12.11.2018

Відзначення Дня української писемності та мови в дошкільному навчальному закладі №4 «Світлячок»

Відзначення Дня української писемності та мови в дошкільному навчальному закладі №4 «Світлячок»

9 листопада, як і в попередні роки, у дошкільному навчальному закладі №4 «Світлячок» відзначили День української писемності та мови. Із найстаршими вихованцями, дітьми 1 класу (сьомий рік життя), педагоги – учитель ЗОШ № 2 Тетяна Линник, вихователь Наталія Мельник та музичний керівник Наталія Гаркуша, провели свято рідної мови, на яке були запрошені батьки учнів і вихованці старших груп дошкільного закладу. Діти розповідали вірші, приказки, загадки, співали українські народні та сучасні пісні, танцювали під веселу українську музику. Педагоги донесли до малят красу української мови, її важливість для українців, вчили любити свою рідну мову, свою землю, свій народ. Наступним заходом у цей день був тренінг з мовленнєвого розвитку дошкільників для педагогів, який провела вихователь-методист Надія Мартинюк. Учасники тренінгу переглянули презентацію «День української писемності та мови», отримали консультацію учителя-логопеда Алли Новак «Затримки мовлення могло б не бути» та під керівництвом вихователя-методиста пограли в мовленнєві ігри з використанням інтерактивних методів «Коло ідей», «Ланцюжок», «Синквейн або Сенкан», метод наочного моделювання «Казкова історія», вправа-рефлексія «Закінчи фразу». Особливу увагу було приділено педагогам-початківцям, з якими розіграли педагогічний плейбек «Кроки мого педагогічного зростання». Мовленнєвий тренінг проводився у позитивній психологічно налаштованій атмосфері, дав можливість педагогам ДНЗ №4 «Світлячок» підвищити власний професійний рівень та використати отримані знання у роботі з вихованцями.

15:06 12.11.2018

Нас єднає українська мова!

Нас єднає українська мова!

Саме під таким гаслом з 5 по 9 листопада пройшов тиждень рідної мови у Тальнівській ЗОШ І-ІІ ступенів № 3.  Впродовж тижня вчителями-словесниками (Головецькою Н.В., Качаном В.О., Світличною Е.Е.) проведено цілий спектр заходів. Школярі ознайомилися із виставкою «Мова – ДНК нації», писали диктанти й твори про мову та українське слово, брали участь у пізнавальній грі «Мова в серці кожного» та лінійці, присвяченій Дню української писемності та мови, під час поетичних хвилинок звучали найкращі вірші й пісні про рідну мову. Найбільші шанувальники рідної мови із 4-9 класів стали учасниками І етапу XІХ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика.

15:05 12.11.2018

Гості з обласного центру національно-патріотичного виховання Черкащини

Гості з обласного центру національно-патріотичного виховання Черкащини

9 листопада в Тальнівський економіко-математичний ліцей завітали представники обласного центру національно-патріотичного виховання Черкащини Віталій Козирь та Олександр Роєнко, які мали цікаву розмову з учнями та розповіли про діяльність центру, вишколи, квести, екологічні та краєзнавчі проекти, фестиваль нескореної нації «Холодний Яр» та патріотично-вишкільний табір «Гайдамацьке коло».

15:03 12.11.2018

Виграно три турніри з чотирьох

Виграно три турніри з чотирьох

Завершилися змагання ІІ етапу першості громади з футболу «Шкіряний м’яч». Футболісти Тальнівської ЗОШ І-ІІ ступенів № 3 брали участь у чотирьох турнірах із шести (у двох команди не виставлялись через відсутність дітей), три з них виграли,а в одному посіли почесне друге місце. Особливістю формування команд хлопчиків було те, що їх доповнювали дівчатка. І треба сказати, що задніх вони не пасли. Адже жіночий футбол у школі розвивається більше 20-ти років, а двоє дівчаток, Софія Дядюшкіна і Лілія Погорецька, діючі чемпіонки України. Наприклад, Анастасія Корчевна успішно захищала ворота у всіх трьох вікових групах хлопчиків, Альона Коханівська була вправним бомбардиром як в командах юнаків, так і дівчат. Слід відзначити вдалу гру дівчат, а саме: Марії Шляхтич, Надії Костюшиної, Анни Беднарчук. Зверніть увагу, скільки братиків та сестричок грали поруч: Беднарчуки, Школянські, Шляхтичі, Шопші. Слід відзначити кращих гравців серед хлопців: Аміра Школянського, Петра Беднарчука, Богдана Польового, Давида Шляхтича, Ігоря та Даниїла Шопшів. У всіх турнірах діти забили 26 м’ячів, пропустивши лише 3.  У значній мірі успіхи дітей пов’язані з футбольним полем із штучним покриттям, яке вірою й правдою служить спортсменам з 2006 року.

15:01 12.11.2018

Спортивне свято в ЗДО «Ромашка»

Спортивне свято в ЗДО «Ромашка»

Діти старшої логопедичної групи ЗДО «Ромашка» на спортивному святі, під лозунгом «Українці сили ні в кого не просили», були не просто хлопчики і дівчатка, а завзяті козачата, яким не займати сили, спритності та винахідливості в змаганнях. В залі лунали запальні танці, діти розповідали вірші, співали козацьких пісень, звучали приказки і прислів'я та вікторина про козацтво. Всі змагання чітко відповідали тематиці свята, адже у всьому відчувався дух козацтва. Діти щиро вболівали кожен за свою команду «Козачат» та «Барвінчат». Закінчилось свято нагородженням. Ми впевнені, що після таких дійств в дітей залишиться пам'ять про світлі подвиги наших предків-запорожців. І кожен з нас своїми добрими справами і вчинками доведе, що козацькому роду нема переводу!

08:31 09.11.2018

Свято осені в дошкільному закладі №8 «Казка»

Свято осені в дошкільному закладі №8 «Казка»

 Золоте листя вкрило подвір’я дитсадка, перетворивши його на казкове королівство. В якій казці не відбуваються дива, звичайно, що в кожній. Ось у такі погожі, сонячні, осінні дні в дошкільному закладі №8 «Казка» відбулися осінні свята, які підготували музичний керівник Головченко О.В., вихователі: Щербакова Л.Й., Желєзна Г.М., Новіцька Т.Ю., Толстих Л.П..

14:19 08.11.2018

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора